Kako da punite novu laptop bateriju?

Baterije za laptopove su prešle dug put u poslednjih nekoliko decenija, od olovnih baterija iz 80-ih do nikl-kadmijum i nikl-metal hidridnih, pa sve do litijum-jonskih i litijum-polimer baterija koje se koriste u današnjim modernim laptopovima.

punjenje baterije za laptop

Nažalost, postoji mnogo zastarelih informacija koje još uvek kruže dugo nakon što je vrsta baterije za koju su namenjena ukinuta. U ovom članku ćemo dgovoriti na brojna pitanja o baterijama za laptop koja Vam mogu pomoći da na pravilan način koristite laptop bateriju

Kada kupite novu bateriju za laptop ili novi laptop, laptop baterija je obično delimično napunjena ili potpuno ispražnjena.

Da li pre upotrebe treba napuniti bateriju na 100%?

Svi laptopovi novije generacije koriste litijum jon ili litijum polimer baterije koje su samokalibrirajuće i dizajnirane tako da možete da koristite uređaj čim ga uključite.

Ipak, i dalje je pametno napuniti bateriju do kraja kako bi se osigurala pravilna kalibracija, što je način da sistem odredi kako treba da se ponaša baterija.

Da li je štetno držati uključen laptop punjač stalno?

Držanje laptopa na punjaču stalno ne oštećuje laptop bateriju. Ono što može da je ošteti je pregrevanje.

Vodite računa da se Vaš laptop ne pregreva, redovno ga čistite od prašine. Takođe, još jedan od razloga grejanja laptopa može da bude i veliko opterećenje procesora pri radu.

Da li laptop baterija može da se prepuni?

Ne. Današnje laptop baterije su dizajnirane tako da prekinu punjenje kada su na 100%, tako da “prepunjavanje” nije moguće.

Kod starih tipova baterija, koje više nisu u upotrebi prekomerno punjenje je moglo da izazove pregravanje i oštećenje. Novi tipovi baterija mogu se oštetiti i pregrejati samo ako je sam sistem punjenja oštećen.

Da li treba sačekati da se laptop baterija isprazni pre punjenja?

Ovo je pravilo koje se odnosilo na stare tipove baterija i ne odnosi se na litijum jonske baterije. Ono što ne smete da dozvolite je da se laptop baterija potpuno isprazni. Kada se to desi sistem može biti zbunjen takvim ekstremnim pražnjenjem i kasnije može pokazati pogrešne procene o tome koliko će laptop baterija trajati.

punjenje baterije za laptop

U svakom slučaju ne treba se opterećivati čuvanjem baterije na laptopu, vodite računa o laptopu redovnim servisom laptopa koji podrazumeva čišćenje od prašine kao zaštita od pregrevanja i možete očekivati dug radni vek.

Ako Vam je potrebna nova baterija za laptop ili novi punjač za laptop možete nas kontaktirati ili poručiti u HotspotPro web shop-u.

Pročitajte još: Kako da baterija na laptopu duže traje

Besplatna isporuka za porudžbine preko 5000 RSD

X
Call Now Button