Kako da produžite vreme trajanja laptop baterije

Čak i najnoviji laptopovi sa baterijama velikog kapaciteta jednom će se isprazniti. Ovde je sve što treba da znate kako biste produžili vreme između punjenja laptop baterije.

laptop baterija

Moderni laptopovi mnogo su efikasniji od svojih predhodnika, pa tako i oni jeftiniji modeli mogu da rade na bateriji i više od 8 sati sa jednim punjenjem. A malo bolji modeli i duže.

Ipak, laptop baterija neće trajati onoliko dugo koliko je proizvođač naveo, ako ne povedete računa o nekoliko stvari. Podešavanje opcija napajanja, broj aplikacija koje su aktivne i one koje rade u pozadini, pa čak i temperatura prostora u kom radite mogu uticati na brzinu pražnjenja laptop baterije.

Dobra vest je da nijednu od navedenih stavki nije teško prilagoditi tako da efekat bude maksimalan. U nastavku ćemo navesti nekoliko načina da dobijete maksimum od svoje laptop baterije.

Koristite Windows alatku za upravljanje performansama laptop baterije ili Windows performance management tool

Na Windows 10 sistemu ovoj alatki pristupate klikom na ikonicu baterije u donjem desnom uglu.

laptop baterija

Best performance: odaberite ako želite bolje performanse i brzinu, ali veću potrošnju baterije. U ovom modu Windows neće zaustaviti aplikacije koje rade u pozadini i troše dosta baterije

 Better Performance (ili Recommended): ograničava aplikacije koje rade u pozadini i usmereno je na bateriju više nego na efikasnost

Battery saver mode se uključuje samo kada je punjač isključen, smanjuje osvetljenje ekrana za 30%, onemogućava ažuriranje Windows-a, zaustavlja sihronizaciju mejla i isključuje većinu pozadinskih aplikacija

Ako želite i sami možete smanjiti osvetljenje ekrana koliko Vam odgovara, to će svakako smanjiti i potrošnju baterije.

screen

Zatvarajte programe koje ne koristite i uključujte Airplane mod

Ako najveći deo vremena koristite laptop na bateriji trebalo bi da stvorite naviku da isključujete programe koje ne koristite, kao i prozore koji Vam u tom trenutku nisu potrebni.

Ako, na primer non stop koristite Chrome i Word naravno da ćete držati oba programa uključena. Ali ako, recimo, samo gledate Youtube, isključite ostale prozore i programe koje ne koristite.

laptop baterija

Takođe, ako koristite program za koji Vam nije potreban internet, razmislite o uključivanju Airplain moda. Airplain mod eliminiše značajne izvore pražnjenja baterije, ne samo sve mrežne kartice WiFi i bluetooth, već i pozadinske aplikacije i procese koji ih stalno koriste, kao što su ažuriranja i notifikacije.

Zatvorite aplikacije koje troše dosta baterije

Ako više aplikacija i procesa rade na vašem sistemu u isto vreme, to će brže potrošiti bateriju, a velike su šanse da verovatno ne koristite aktivno sve što je trenutno pokrenuto na vašem računaru.

battery usage

Otkucajte “See which apps are affecting your battery life”(pogledajte koje aplikacije utiču na trajanje baterije) u Windows 10 traku za pretragu i videćete koje troše najviše energije. Ako vidite aplikaciju koju retko koristite i troši mnogo energije, obavezno je zatvorite. Često su to aplikacije koje ste otvorili u pozadini i na koje ste zaboravili, kao što su Spotifi ili Adobe Reader.

Obratite pažnju na hlađenje laptopa

Većina laptop računara sada dolazi sa litijum-polimer baterijama koje zahtevaju mnogo manje održavanja nego baterije od pre jedne decenije, zahvaljujući podjednako poboljšanjima softvera i firmvera kao i inovacijama u samoj tehnologiji baterija. Više ne morate redovno da vršite potpuno pražnjenje baterije da biste je kalibrirali, niti morate da brinete da će potpuno ispražnjenje baterije oštetiti vaš laptop.

Međutim, morate biti oprezni sa toplotom, koja će ubrzati propadanje baterije. Najveći problemi dolaze od fizičke opstrukcije ventilacionih otvora. Nakupljanje prašine je jedan od problema za koji možete da se pobrinete čišćenjem otvora za ventilaciju i ventilatora laptopa (pročitajte više ovde).

laptop na krevetu e1648563552102

Češći problem koji se pojavljuje je, međutim, korišćenje laptopa na jastuku ili ćebetu, što može i da ometa ventilator za ventilaciju i da zadrži toplotu koja dolazi van sistema. Izbegnite ovo tako što ćete laptop koristiti samo na čvrstim površinama kao što je sto ili nabavite podlogu za hlađenje, koja se neće savijati i blokirati protok vazduha ili hlađenje.

Besplatna isporuka za porudžbine preko 5000 RSD

X
Call Now Button